Finländarna är nöjda med Yles utbud
Yle har fortsättningsvis en stark relation till sin publik. Hela 98 procent av finländarna är nöjda med Yles utbud och Yle anses också ha en viktig roll i det finländska samhället. Finländarna ger nyhets-, aktualitets- och faktautbudet betyget mycket tillförlitligt
Jämfört med år 2011 har finländarna blivit betydligt nöjdare med Yles innehåll:
– Nyhets- och aktualitetsprogram: 86 % nöjda (2011: 80 %)
– Barnprogram: 84 % nöjda (2011: 61 %)
– Drama: 72 % nöjda (2011: 59%)
Att finländarna är nöjda med Yle märks också i användningen av innehållet. Yle TV1 är den kanal man tittar på mest i Finland, och flest lyssnare har Yle Radio Suomi. Yles tv-kanaler når varje vecka 86 procent av finländarna, och radiokanalerna 63 procent. Yles webbsidor besöks varje vecka av nära 2,5 miljoner unika webbläsare.
Yles uppdrag är uppskattat. 91 procent av finländarna anser att Yle har en viktig samhällelig roll och 79 procent ser Yle som betydelsefullt i den egna medieanvändningen. 73 procent upplevde att de fick valuta för tv-avgiften som nu ersatts av en Yleskatt.
År 2012 inledde Yle det långsiktiga arbetet med att ge sina kanaler nya profiler, så att de bättre kompletterar varandra och tjänar olika slags tittargrupper. Produktionerna kring presidentvalet och kommunalvalet, OS i London samt det mångmediala Midsommartåget, som producerades i samarbete med kulturkanalen ARTE var årets största programhelheter 2012. RSO spelade för fulla salar inte bara i Musikhuset utan också under sin turné i östra Finland. Startskottet för mediecampuset Mediapolis i Tohloppi gick Tammerfors och arbetet med nyheternas och aktualiteternas nya audiovisuella uttryck fortsatte. De nya signaturerna, studiorna och uttrycken togs i bruk i februari 2013.
Etiska regler som grund för ansvarsfullt programarbete
Högklassig journalistik, pålitligt mångsidigt innehåll, oberoende av yttre påverkan samt hållbara etiska principer är grunden för Yles verksamhet. Det redaktionella arbetet på Yle bottnar i de Etiska reglerna för program- och innehållsproduktion (EPI), som förnyades och uppdaterades förra året. Alla chefer inom nyhetsverksamheten fick år 2012 en orientering i de förnyade reglerna, och i år kommer 1000 redaktörer att genomgå samma utbildning.
Att utveckla tjänster för minoritets- och specialgrupper är en väsentlig del av Yles uppdrag. Yle producerar innehåll på sju olika språk och enkel finska. Programtextningen som finns till för hörselskadade, personer med nedsatt hörsel och invandrare utökas. År 2012 hade redan 60 procent av programmen programtextning.
Yle är samarbetspart i flera kampanjer för det allmänna bästa. Näsdagen, som är det största utvecklingssamarbetsprojektet i Finland, Simma för saimenvikaren (Norppauinti) samt insamlingen Jul i sinnet hör till de synligaste exemplen på kampanjer som genomförts via Yles program. Näsdagen samlade in 2,26 miljoner euro till förmån för barn i utvecklingsländer.
Yle sysselsätter direkt och indirekt tusentals finländare och stärker därmed den kreativa branschens livskraft. Vid utgången av 2012 hade Yle 3103 tillsvidareanställda medarbetare och 84 procent av dem arbetar med innehåll.
Bolagets energieffektivitet förbättrades: elanvändningen minskade fortsättningsvis, liksom också användningen av bilar under arbetsresor.
Yles samhällsansvar, vad det omfattar och vad det i praktiken innebär beskrivs första gången i år i en ansvarsrapport, som publiceras separat. Ansvarsrapporten redogör för bolagets verksamhet som innehållsleverantör inom radio, tv och webb, arbetsgivare och som föregångare inom den kreativa branschen.