Vinnarkandidat470x255

Vanessa Eriksson från Jomala på Åland har valts till Finlands Lucia 2014.

– Jag är chockerad, jag hade definitivt inte väntat mig att bli vald, säger Vanessa Eriksson från Jomala på Åland när hon får veta att hon valts till Finlands Lucia år 2014.

– Samtidigt känner jag en stor stolthet. Tänk att jag får åta mig ett så här fint uppdrag

Finlands Lucia är en del av luciainsamlingen, som i år samlar in medel för att stöda utsatta barnfamiljer som av olika orsaker har det svårt att klara av sin vardag. Med hjälp av de insamlade pengarna ordnas olika slags verksamheter som stöda barnfamiljer, som löper risk att bli utmattade. De preliminära siffrorna för insamlingens första månad visar att insamlingen har gått bra och har inbringat avsevärt mera än under samma tid ifjol.

Finlands Lucia kröns i Helsingfors domkyrka lördag 13.12.2014 kl. 17.00 av barnombudsman Tuomas Kurttila. Efter kröningen åker luciakortegen genom Helsingfors centrum.

Lucia har ett 80-tal olika besök inbokade och under luciaveckoslutet efter kröningen kan allmänheten se Lucia bland annat på luciamarknaden, som ordnas söndag 14.12.2014 kl. 12–14 utanför Stockmann på Centralgatan i Helsingfors. Samma dag uppträder hon vid Karuna kyrka på Fölisön kl. 15.00.
Luciainsamlingen fortsätter ända till slutet av januari.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.