Det väntas ingen värre rusning på huvudvägarna under påskhelgen, men det kommer att bildas köer på en del vägavsnitt. Ansvarsfulla bilförare ser till att däcken är i skick och tar reda på vilket väglag som råder. Rörliga polisen, Meteorologiska institutet, Trafikverket och Trafiksäkerhetsverket Trafi påminner om att man ska anpassa sitt körsätt enligt rådande förhållanden. 

Enligt Trafikverket fördelar sig trafiken inför påsken mellan skärtorsdagen och långfredagen i hela landet. Trafiken inför påsken är vanligen som livligast på skärtorsdag eftermiddag mellan klockan 14 och 19 och ännu på långfredagen mellan klockan 9 och 14 är det måttlig trafik. Från huvudstadsregionen går den livligaste trafiken norrut längs riksvägarna 3 och 4. Det är mer trafik än normalt på riksväg 3 till Tammerfors, på riksväg 4 till Lahtis och via Jyväskylä till Uleåborg och Kemi samt på riksväg 5 från Heinola till Varkaus. Körhastigheterna torde ändå hållas på samma nivå som normalt.

Returtrafiken är som livligast på samma vägavsnitt och den uppdelar sig på söndagen och måndagen. Många återvänder från påskfirandet redan söndag kväll, men returtrafiken är som livligast på måndag, annandag påsk, mellan klockan 14 och 19.

Det är viktigt att bilförarna är medvetna om sitt ansvar. Då trafiken är livligare än vanligt, ökar också risken för olyckor. Ett för kort avstånd till den framförvarande bilen leder lätt till påkörningar. Trafiken löper smidigt då bilförarna följer hastighetsbegränsningarna och håller tillräckligt långt avstånd till bilen framför. “Var och en kan bidra till ökad trafiksäkerhet genom sitt eget uppträdande. Då du håller tillräckligt långt avstånd till bilen framför dig, är det lättare att förutse olika situationer. Då har du både tid och utrymme att agera. Du kan köra lugnare, jämnare och mer ekonomiskt”, säger Jussi Pohjonen, kommunikationsdirektör vid Rörliga polisen.

Vinterväglaget bör tas i beaktande under påsken

 Enligt Meteorologiska institutet verkar det ovanligt kalla vädret fortsätta fram till påsken. Särskilt de som reser med bil till Lappland ska ta vinterväglaget i beaktande.  Innan resan påbörjas, lönar det sig att kontrollera de senaste väderprognoserna och de gällande varningarna. Information fås också genom att ringa till Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog. Man kan också ladda ner olika nya väderapplikationer för smarttelefoner och surfplattor.

Ingen brådska med att byta däcken – kontrollera också skicket på sommardäcken

Trafiksäkerhetsverket Trafi påminner om att man i vår får använda dubbdäck till 8.4, men att man får använda dem också senare om vädret eller väglaget så kräver.

Det lönar sig att kontrollera däckens skick och ringtryck i samband med varje däckbyte. För att undvika vattenplaning bör däckens slityta vara minst 4–5 millimeter. Däcktrycken bör kontrolleras varje månad, eftersom fel däcktryck försämrar fordonets köregenskaper och ökar bränsleförbrukningen. Utöver däcken bör man också regelbundet kontrollera att körljusen fungerar.

“Då man tar fram sommarbilen efter vintern, ska man alltid kontrollera däckens skick”, säger inspektör Tuomas Peltokangas vid Trafi. “Överlag borde bilförarna fästa mer uppmärksamhet vid att hålla däcken i gott skick, vilket är förutsättningen för att man ska kunna köra tryggt i alla väder.”

Ytterligare information:

Meteorologiska institutet
http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/meteorologiska-institutet
gällande varningar: 
http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar
nya väderapplikationer: 
http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/smartphones

Rörliga polisen

http://www.liikkuvapoliisi.fi/poliisi/lp/home.nsf/pages/indexsve
www.facebook.com/SuomenLiikkuvapoliisi

Trafikverket

www.trafikverket.fi
www.twitter.com/liikennevirasto

Trafiksäkerhetsverket Trafi

http://www.trafi.fi/sv/
www.trafi.fi/autoilu/auton_kaytto/auton_renkaat
www.twitter.com/trafi_finland